Raspoort BV

Wilhelminastraat 56
2011 VP Haarlem

T 023-5314755
F 023-5326278

 www.raspoort.nl
raspoort@raspoort.nl

AFM vergunningnr. 12005804

 


 

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek heeft in de kern veel weg van een traditionele levenhypotheek. De populariteit heeft deze hypotheekvorm vooral te danken aan de extra zekerheid die deze variant biedt: de onzekerheid omtrent de hoogte van de uitkering is weggenomen. Het verzekerde bedrag is bij de spaarhypotheek namelijk altijd gelijk aan de hypotheekschuld, waarbij het gehele bedrag wordt gegarandeerd.

Ander voordelige eigenschap is dat u bij tussentijdse beŽindiging het volledige met het spaardeel opgebouwde kapitaal krijgt uitgekeerd. Bedenk daarbij echter wel dat u nog met afkoopkosten wordt geconfronteerd. De spaarhypotheek kenmerkt zich bovendien door een stabiele opbouw. Een verhoging van de hypotheekrente wordt gecompenseerd door een verlaging van de verzekeringspremie.

De fiscale voordelen die opgeld doen voor een levenhypotheek, snijden ook hout bij de spaarhypotheek. Door de koppeling van hypotheek en spaarrente is een spaarhypotheek vooral bij een hoge hypotheekrente gunstig!
Wie heeft gekozen voor een spaarhypotheek bij een bepaalde maatschappij, zit hier wel voor de rest van de looptijd aan vast. Natuurlijk is overstappen wel mogelijk, maar degene die dat overweegt snijdt zichzelf doorgaans fors in de financiŽle vingers. Wel valt eventueel de overstap naar een beleggingshypotheek of aflossingsvrije hypotheek te overwegen.
Een spaarhypotheek is verder met name voor alleenstaanden minder voordelig. De kosten die een verzekeraar bij een spaarhypotheek maakt, zijn reeds verwerkt in de overlijdensrisicoverzekering. Een alleenstaande kan echter prima zonder een dergelijke verzekering, waarvan de kosten extra doorwegen wanneer men bij het afsluiten al iets ouder is.

Net als een levenhypotheek is een spaarhypotheek niet erg flexibel. De fiscus stelt nogal stringente voorwaarden, waardoor oversluiten naar een lagere dagrente of een andere hypotheekvorm onvoordelig uitvalt.